Incalcirea blanitei cainelui este una din provocarile cele mai intalnite, dar care se poate rezolva si preveni extrem de usor
Incalcirea blanitei cainelui se formeaza in timp, creand disconfort si probleme de sanatate. Salonul de frizerie canina AlphaPet iti poate ajuta prietenul patruped cu sfaturi si interventii. Atentie insa, preventia este intotdeauna mai buna deoarece procesul de descalcire, in functie de gravitate, poate fi foarte dureros pentru catel si poate lasa rani pe piele.
Ce cauzeaza incalcirea blanitei?
Caltii se pot forma din mai multe motive si este important sa le intelegem pentru a putea preveni problema:
- Blanita nu este ingrijita regulat, in special la cainii cu blana lunga sau creata. Neglijarea va duce la incurcarea firelor de par si formarea de smocuri.
- Umiditatea si murdaria contribuie la incalcire. Daca dupa o plimbare cu cainele in locuri cu murdarie, noroi sau nisip nu se intervine imediat cu o sesiune de baita in care sa se foloseasca sampon si balsam, caltii se vor forma imediat.
- Problemele de sanatate precum alergiile cutanate, pot cauza acumularea firelor de par si in final la aparitia caltilor.
Rasele de caini predispuse la incalcire
Chiar daca majoritatea cainilor pot avea blana incalcita, sunt anumite rase mai predispuse din cauza tipului si texturii firului de par:
- Yorkshire Terrier
- Bichon Frise
- Maltese
- Poodle
- Shih tzu
Cum prevenim incalcirea blanitei cainelui?
Asa cum am mentionat mai devreme, prevenirea este intotdeauna mai usor de realizat:
- Periatul regulat al blanii este necesar si trebuie efectuat zilnic pentru cainii cu blana lunga sa carliontata.
- Accesoriile potrivite in functie de tipul de blana si textura acesteia sunt esentiale. Alege periile sau pieptenii recomandati de groomerul la care mergi pentru a maximiza eficienta in mentinerea unei blanite netede.
- Uscarea completa a blanitei este un pas important in ingrijirea patrupedului, deoarece umezeala poate duce la formarea caltilor.
- Ingrijirea canina profesionala la un interval de timp stabilit in functie de tipul de blana, ajuta in procesul de prevenire a formarii caltilor.
Cum descurcam blana cainelui?
Chiar daca ai depus toate eforturile, blana se mai poate incalci uneori. In acest caz, poti lua cateva masuri:
- Evita sa tragi sau sa smulgi firele incurcate pentru a nu cauza durere sau disconfort cainelui tau.
- Foloseste un spray de descurcare special pentru caini pe zonele cu probleme pentru a facilita pieptanarea sau periatul blanii.
- Incepe intotdeauna de la marginea firelor de par, lucrand usor spre centrul caltilor. Foloseste un pieptene special pentru descurcare.
- Daca firele de par sunt incurcate in zone mai sensibile sau caltii formati sunt de dimensiuni reduse, poti folosi varful degetelor incet si cu grija.
- Pe parcursul procesului de descalcire ofera patrupedului incurajari si recompense pentru o experiena mai placuta. Evita bruscarea sau tonul ridicat.
Cand apelam la un salon de frizerie canina?
Daca blana cainelui este incalcita extrem de tare sau pe o suprafata extinsa, nu vei putea gestiona situatia fara un ajutor din partea groomerului. Sunt cateva circumstante in care vizita la un salon canin profesional este alegerea potrivita:
- Caltii mari sau strans legati intre ei necesita expertiza si atentia unui groomer pentru ca intreg procesul sa fie realizat in siguranta.
- Caltii din zona ochilor, urechilor sau organelor genitale trebuie tratati cu mare grija si doar un groomer va avea cunostintele si echipamentele pentru tratarea acestor zone delicate.
- Vizita la salon este recomandata si pentru cainii care devin anxiosi si stresati in timpul sesiunilor de ingrijire la domiciliu.
- Prevenirea aparitiei caltilor se poate mentine foarte usor prin vizitele regulate la salon. Astfel se va putea mentine sanatatea pielii si a blanii si se va putea preveni incalcirea.