Cunoasteti cele mai intalnite simptome de stres la catei? (I parte)

Ceea ce observam adesea la catei stresati (in cel mai bun caz) sunt cateva indicii comportamentale evidente de anxietate sau frica: de la gafaieli si cascat excesiv pana la diaree acuta, varsaturi sau comportament agresiv fata de oameni si alti catei.

Pentru catei, reactiile pot fi diferite la anumiti factori de stres, de aceea este important sa iti cunosti cainele cat mai bine si sa iti dai seama care sunt cauzele si ce declanseaza acesti factori de stres. Astfel poti minimiza si chiar preveni aparitia stresului. Din pacate primele semne de anxietate sau stres sunt aproape imposibil de detectat ca fiind factori de stres.

Daca pentru unii caini un factor de stres poate sa fie terifiant, pentru altii acel factor ii lasa indiferenti.

Cainii poti fi stresati de lucruri mici ca sunete ciudate pe care nu le-au mai auzit pana acum sau schimbarea vremii ori de lucruri semnificative ca aparitia unui strain in casa, o schimbare in activitatile zilnice sau absenta pe timp indelungat a stapanului. De obicei, acesti factori cauzatori de stress pot fi minimizati cu ajutorul stapanului prin respectarea rutinei, o mica plimbare si chiar cele mai intalnite forme de stres la cateiactivitati cu jucariile preferate.

Daca totusi cainele nu va fi calmat si asigurat ca totul va fi bine cat mai curand:

Starea de anxietate si stres se poate inrautati si poate imbolnavi catelusul, poate deveni mult mai sensibil la acel factor de stres si poate deveni agresiv din cauza fricii. Ca sa va fie mai usor sa depistati orice simptom de stres la cateii vostri, le-am grupat in functie de partile corpului si de gravitate:. Cu cat observati mai multe simptome deodata, cu atat nivelul de stres si anxietate este mai crescut.

OCHI
  • Clipitul si uitatul in crucis. Cu toate ca la pisici este absolut normal clipitul deoarece este o forma de comunicare atunci cand se simt bine, in cazul cainilor, clipitul exagerat si uitatul chioras indica un stres sau anxietate de nivel mediu.
  • Evita contactul cu ochii stapanului si se indeparteaza. De exemplu, daca o persoana straina/ caine strain intra in casa si catelul reactioneaza in acest fel, cel mai probabil el iti comunica faptul ca se simte stresat de acea persoana, de mediu sau cainele strain care a intrat pe teritoriul lui.
  • Holbatul. Semnul universal pentru o invitatie la lupta, in lumea cateilor, este privitul insistent, fara clipit si perfect atintit asupra dusmanului. Sau poate insemna o avertizare catre celalalt catel si ca ar trebui ca acesta sa se retraga si sa paraseasca teritoriul.
URECHI
  • Urechile lasate. Majoritatea stapanilor de caini nu acorda atentia necesara asupra urechilor si cum sunt ele tinute de obicei. Cu exceptia raselor de caini care au urechile lasate conform rasei, cei care le tin ridicate in mod normal si la un moment dat le coboara mai mult decat de obicei, atunci ar trebui sa  stiti ca ceva il streseaza, ii provoaca anxietate. Te poti juca cu acest simptom si poti descoperi ce anume il streseaza atunci cand schimbi ceva in mediul inconjurator si cainele isi ridica urechile. In acest caz trebuie sa stii ca ti-ai protejat cainele, iar acesta va capata si mai multa incredere in tine intarind relatia dintre voi.
Salonul de frizerie canina AlphaPet are grija de toti cateii

De aceea ne dorim sa aveti cele mai actualizate si folositoare informatii si sfaturi pentru catelul dumneavoastra!

Related Posts