Curatarea urechilor cainelui trebuie sa devina o rutina pentru ca previne acumularea bacteriilor si a infectiilor.
Curatarea urechilor la caini se face impreuna cu scoaterea parului in orice salon de frizerie si cosmetica canina. Din pacate, acest lucru nu este de ajuns. E necesar ca procesul sa continue si acasa pentru mentinerea sanatatii urechiuselor. Simplul proces de curatare te poate ajuta sa verifici orice semn de inflamatie, durere sau infectie.
Rasele cu anatomia urechilor care cauzeaza acumularea de sebum sau ceara, precum Basset Hound, Cocker Spaniol, Pug, Bulldog sau Poodle, sau caini care au alte probleme precum alergiile, necesita mai multa atentie decat alti patrupezi. Sunt unii caini care dezvolta infectii ale urechilor in mod regulat (la 3-6 luni). Acesti caini au ceva in urechiuse care ii predispune la dezvoltarea frecventa de bacterii si infectii. In astfel de situatii se recomanda curatarea urechilor mai frecventa in comparatie cu blanosii care nu au probleme.
In functie de starea de sanatate a urechii, se recomanda curatatul saptamanal sau lunar
Un medic veterinar iti va spune cu siguranta cat de des este necesar acest proces. Tot medicul veterinar ii va verifica urechile catelului pentru a se asigura ca nu sufera de o anumita afectiune. De obicei, dupa orice tratament al unei urechi infectate, se recomanda curatarea saptamanala. Acest lcuru ajuta si la prinderea din timp a oricarui tip de problema inainte sa se agraveze. In cazul cainilor care nu sufera de infectii ale urechii, ritualul de curatare poate fi repetat doar o data pe luna.
Foloseste solutie pentru uz medicinal veterinar
Daca puiul tau sufera de infectii cronice ale urechii, o solutie destinata uzului medicinal veterinar este necesara. Chiar daca poti face rost de solutie fara prescriptie, nu este indicata folosirea acesteia fara acordul medicului veterinar. Pentru aplicare trebuie umplut canalul urechii cu solutie, apoi masata baza urechii (pe interior). Da voie blanosului sa-si scuture capul si curata solutia ramasa pe exteriorul urechii cu o biluta de vata din bumbac. Daca puiul tau se opune si nu reusesti sa aplici solutia, inmoaie biluta de vata in solutie si aplica prin masaj. Repeta pana cand biluta de vata este curata. Daca folosesti aceasta metoda ai grija sa nu impingi bila de vata prea adanc in interiorul urechii. Atentie, nu folosi niciodata betisorul de curatat urechile pentru cainele tau!
Incearca si solutie facuta in casa
Daca medicul veterinar nu a recomandat aplicarea unei solutii, dar vrei sa previi, poti incerca ceva facut acasa. Veterinarii recomanda un amestec 50/50 din otet si apa, drept cea mai prudenta optiune. Pentru cazuri mai grave de infectie se poate face o solutie 50/50 din spirt si otet alb, iar aplicarea amestecului nu va depasi cateva picaturi. Cu toate astea, e indicat sa te sfatuiesti cu medicul inainte de a incepe.
Identifica din timp semne ale infectiei
Unul din beneficiile curatatului regulat al urechii cainelui este faptul ca vei fi mai atent si vei observa mai rapid orice neregularitate. Totodata si comportamentul blanosului pe durata procesului iti poate spune daca ceva s-a schimbat. De exemplu, daca puiul tau este cuminte de fiecare data cand ii cureti urechiusele, iar brusc devine agitat, poate fi un semn ca il doare si este posibil sa aiba o infectie.
Scurgerile din ureche, mirosul neplacut si scuturatul capului poate indica prezenta unei infectii. De asemenea, scarpinatul si frecatul urechilor de covor sau mobila si urechi incarcate excesiv cu murdarie, pot reprezenta un semnal de alarma. Daca manifesta durere si disconfort in timpul curatatului, opreste-te si du-l imediat la cabinetul veterinar.
Toate informatiile din acest articol au caracter informativ! Pentru un diagnostic corect, consulta-te cu medicul veterinar!