Cunoasteti cele mai intalnite simptome de stres la catei? (a II-a parte)

Este foarte important sa cunosti simptomele de stres care pot aparea la comportamentul catelului tau, de aceea vom continua sa le enumeram pe cele mai importante.

GURA/LIMBA (simptome de stres)
  • Cascatul: de cele mai multe ori, cascatul nu reprezinta starea de plictiseala sau de somnolenta a cainelui, ci poate insemna primul nivel de reactie in prezenta unui factor de stres minor. Actul in sine este un mod de eliminare al anxietatii adunate in interior. Putem compara cascatul cainelui atunci cand este expus unui mediu sau context inadecvat (cand mergem la medicul veterinat, intr-un loc cu multi oameni necunoscuti) si plin de factori care pot cauza anxietate, spre deosebire de cascatul relaxat dupa trezire.
  • Salivatul: eliminand rasele care in mod normal saliveaza, acest tip de comportament indica un semn clar al nivelului ridicat de stres.  Fiti atenti in ce conditii prietenul vostru patruped incepe sa saliveze (de exemplu atunci cand este scos la plimbare in parc)
RESPIRATIA/LATRATUL
  • Tusea/stranutul: ca si cascatul sau clipitul, tusea si stranutul reprezinta modul in care corpul cainelui elibereaza stresul sau confuzia atunci cand se afla intr-un mediu strain sau o situatie necunoscuta lui.
  • Gafaitul si starea de nervozitate evidenta:  se manifesta atunci cand cainele expira/elimina foarte repede o cantitate mica de aer si o putem percepe ca pe o combinatiecum reactioneaza cainii la stres intre expirare si latrat. Este, desigur, un alt mod de eliminare a stresului, dar poate fi si un precursor al comportamentului agresiv.
  • Tinutul respiratiei: este destul de greu sa iti dai seama atunci cand cainele tau isi tine respiratia, dar daca reusesti acest lucru trebuie sa stii ca patrupedul tau se pregateste de o „cearta” serioasa.
  • Latratul/Maraitul: aceste forme de stres sunt si cel mai usor de recunoscut de catre stapani si cu toate ca exista o varietate de tipuri de latrat, fiecare din ele continand un mesaj diferit, toate indica nevoia de eliberare a stresului. Cu siguranta ati ajuns sa cunoasteti deja majoritatea tipurilor de latrat si ce reprezinta fiecare, iar daca nu, veti cunoaste in timp.

Enumeratul simptomelor de stres nu se opreste aici si vom continua cu un nou articol. Echipa salonului de tuns caini AlphaPet spera ca aceste informatii vor fi de folos in viitor pentru voi ca stapani, dar si pentru catei.

Related Posts