Cum dresam cainele sa faca pipi in locul potrivit

Dresajul puiutului tau pentru a-l invata sa faca pipi si treaba mare la locul indicat de tine, necesita multa rabdare, consistenta si angajament din partea stapanului.

Stabileste o rutina pentru pipi si treaba mare

Asemenea bebelusilor, puiutii raspund mult mai bine atunci cand programul lor este regulat. Avand un program acestia invata ca exista momente in care trebuie sa manance, sa se joace si sa isi faca nevoile. In general, un puiut isi poate controla vezica in jur de o ora in prima luna de viata,  adaugandu-se apoi cate o ora cu fiecare luna. Astfel, daca puiul tau are 2 luni, acesta poate sa se abtina de la pipi aproximativ 2 ore.

Din momentul in care puiul tau are voie afara, el trebuie scos in mod regulat (la intervale de doua ore sau dupa ce mananca/bea apa si se joaca. Odata ce ati iesit afara, alege-i un loc preferat unde sa faca pipi si incearca de fiecare data sa il duci (in lesa) in acelasi loc. Plimba-te pentru mai mult timp sau joaca-te cu el numai atunci cand isi termina „treaba”. Lauda-l de fiecare daca cand isi face nevoile afara sau ofera-i recompense.

Tine minte: laudele si recompensele functioneaza imediat dupa ce puiutul tau a terminat, nu atunci cand intrati in casa. Pune la punct un program fix cu mesele catelusului. In functie de varsta lor, puii de catel trebuie hraniti de 3-4 ori pe zi. Puiutii hraniti la un program fix isi vor face nevoile Cum dresam cainele sa faca pipi afaraconstant si vor fi mult mai usor de dresat. Pune deoparte bolurile cu hrana si apa cu cel putin doua ore inainte de culcare pentru a reduce sansele ca puiutul tau sa faca pipi in timpul noptii.

Supravegheaza-l!

Nu-i oferiti ocazia de a-si face nevoile in casa, in locurile interzise si incercati sa fiti cu ochii pe el cat mai mult timp posibil. Fiti atenti la semnele evidente cum ar fi latratul, zgariatul usii, comportament nelinistit, mersul in cercuri sau mirosirea imprejurimilor. In cazul in care nu il poti supraveghea non stop, ii poti limita accesul in locurile interzise. Locul amenajat ar trebui sa fie comfortabil si indeajuns de mare incat sa se poata roti, sa poata dormi sau sa poata sta. Atunci cand este scos, este indicat sa fie dus direct in locul amenajat in care puiul tau isi face nevoile.

Se mai intampla si greseli!

Ar trebui sa te astepti si la mici incidente din partea puiutului. Acest lucru face parte din intreg procesul de dresaj si nu ar trebui sa te ingrijoreze. Iata ce ar trebui sa faci cand aceste accidente se intampla:

  • Intrerupe-l atunci cand il prinzi in fapt
  • Scoate un sunet de suprindere (dar ai grija sa nu il sperii) si du-l imediat in locul amenajat pentru nevoile puiului. Daca isi termina treburile acolo, lauda-l si da-i recompense.
  • Nu il pedepsi daca gasesti urme de pipi sau caca. Este prea tarziu pentru asa ceva atunci cand gasesti o zona murdara in casa. Tot ce trebuie sa faci este sa cureti locul. De asemenea, nu il baga cu nasul in locul in care si-a facut nevoile si nici nu incerca sa il certi. Il vei face doar sa se teama de tine sau sa ii fie frica sa isi faca treburile in prezenta ta.

Un caine bine antrenat si dresat se va comporta asa cum trebuie in orice imprejurare, dar mai ales atunci cand este timpul pentru o vizita regulata la salonul de frizerie canina!

Related Posts