Comportamentul cainelui se poate schimba odata cu varsta

Comportamentul cainelui se va schimba cu siguranta in cazul seniorilor. In cazul unora, aceste schimbari vor fi resimtite si de stapani.

Comportamentul cainelui este influentat, in mare parte, de stapanul sau si energia acestuia. De exemplu, in timpul unei vizite la salonul de frizerie canina este foarte important felul in care patrupedul se va comporta. In timp, chiar si cei mai cuminti blanosi pot deveni morocanosi si un pic mai irascibili.

Latratul

Faptul ca blanosul tau devine mai „guraliv” pe masura ce imbatraneste, nu inseamna ca are mai multe de spus. De fapt, acesta poate latra mai mult din cauza unei disfunctii cognitive care il dezorienteaza. Alte afectiuni precum surzirea sau durerea cauzata de artrita, poate cauza latratul excesiv. Examinarea de catre un medic veterinar este indicata! Daca nu este nimic in neregula, il poti invata sa fie mai tacut. Rasplateste-l cu recompense atunci cand se linisteste.


comportamentul cainelui senior

Neliniste si nopti albe

Cainii seniori pot trece prin pierderea vederii sau auzului, procese care ii pot cauza insomnii. Cainii mai in varsta pot reactiona excesiv la anumite sunete care in trecut nu reprezentau niciun interes. Tine-l ocupat seara cu jocurile sale preferate sau cu plimbari in aer liber.

Anxietate

Cainii isi arata anxietatea printr-un comportament usor iritabil si irascibil. Ei se pot speria usor de caini sau persoane necunoscute si uneori arata un comportament agresiv. Cainii seniori tind sa isi urmeze stapanul mai des si sa refuze mancarea atunci cand acesta nu este in preajma. Un expert in modificarea comportamentului canin poate ajuta in acest caz.

Isi face nevoile in casa

Daca incepe sa isi faca nevoile in casa nu inseamna neaparat ca este neascultator. Tipul acesta de comportament poate fi cauzat de mobilitatea redusa a blanosului, o nevoie mai frecventa de a urina, mai putin control asupra vezicii sau probleme mult mai serioase. Odata ce elimini cauzele medicale, incearca sa il inveti din nou sa isi faca nevoile afara si recompenseaza-l de fiecare data.

Comportament distructiv

Comportamentul distructiv poate fi suparator pentru stapan, in special daca anumite obiecte din casa sunt afectate. Este posibil ca acest obicei sa fie cauzat de afectiuni cognitive sau fizice. Poti achizitiona jucarii noi, speciale pentru ros sau recompense.

Fobii si frici

Din cauza deteriorarii vederii, cainele poate deveni mai fricos. Mentine in casa un mediu aerisit si consistent, fara sa faci schimbari majore. Ca si in celelalte cazuri, cere parerea unui medic veterinar si apeleaza la un specialist in comportamentul cainelui, care il poate calma.

Related Posts