Frica de zgomote puternice

Frica de zgomote puternice se poate manifesta chiar daca blanosul nu a avut experiente traumatizante legate de aceste tipuri de teama.

Frica asociata cu sunetele puternice poate fi rezolvata, dar daca nu este tratata, comportamentul cainelui se poate inrautati odata cu trecerea timpului.

Teama exprimata prin dorinta de a evada sau a distruge

Tendinta de a fugi sau a distruge lucruri atunci cand cainele este expus zgomotelor puternice sunt cele mai cunoscute probleme de comportament. Atunci cand il cuprinde frica, blanosul incearca sa o reduca prin incercarea de a evada in locuri in care zgomotele nu mai sunt atat de intense. Din pacate, aceste reactii pot rezulta in ranirea fizica a catelului.

Teama prin asociere

Exista posibila asocierea unui anumit zgomot aparut din senin cu alte lucruri din mediul sau si poate dezvolta teama fata de aceste lucruri pentru ca le asociaza cu zgomotul care il sperie. De exemplu, cainii speriati de tunet se pot teme de vant sau fulgere care sunt strans legate de acest Si cainii au frica de zgomote puternicezgomot. Daca petardele si artificiile cauzeaza disconfort emotional cainelui, este posibil ca acesta sa inceapa sa se teama de copiii sau persoanele care le folosesc sau pot refuza sa se plimbe in locurile in care acestea fac zgomot.

Ce putem face?
  • Crearea unui loc sigur 

Este o metoda care poate da rezultate uimitoare cu unii caini. Trebuie sa te gandesti la un loc sigur pentru blanos din perspectiva lui si nu a ta. Observa unde incearca acesta sa se refugieze atunci cand este expus zgomotelor. Daca incearca sa se ascunda sub pat sau la baie, da-i acces in camera respectiva. O eventuala recompensa asociata cu locul de refugiu este bine venita. Este bine de retinut ca aceasta metoda nu functioneaza cu toti cainii si implementarea altor metode poate fi necesara.

  • Incearca sa ii distragi atentia 

Atunci cand observi ca incepe sa dea semne de ingrijorare/teama. Implica-l in orice activitate care in mod normal ii face placere. Este posibil ca prin aceasta metoda doar sa intarziati aparitia anxietatii si a comportamentului paranoic, dar daca insistati cu distragerea lui de fiecare data, momentul instalarii fricii se poate amana din ce in ce mai mult. Atunci cand mentinerea atentiei cainelui asupra activitatii nu mai este posibila, opreste-te pentru ca exista posibilitatea sa ii intaresti temerile.

  • Modificarea comportamentului

Poate fi realizata prin tehnici numite „contra-conditionarea” sau „desensibilizarea”. Daca sunt introduse treptat ele pot invata cainele sa nu raspunda prin teama exagerata la acei stimuli care il infricoseaza. Daca nu sunt aplicare corect, aceste tehnici pot inrautati starea cainelui. Incepe prin expunerea blanosului la sunete de o intensitate mai mica (inregistrari care sunt usor de gasit pe internet), iar in acelasi timp desfasurati o activitate placuta cum ar fi un joc preferat sau recompense. Treptat, creste volumul sunetului din ce in ce mai mult, iar in cele din urma, cainele va ajunge sa il asocieze cu ceva placut.

Frica de salonul de frizerie canina este destul de raspandita si poate fi ameliorata doar cu ajutorul unui groomer experimentat care se implica cu adevarat si care stie ce sfaturi sa dea stapanului.  

Related Posts