Ingrijirea completa a cainelui
La AlphaPet salon toti cainii sunt bineveniti si vor fi tratati si ingrijiti cu mare drag! Tratam cu cea mai mare seriozitate intreg procesul de ingrijire a cainelui dumneavoastra, de la descalcit blanita, tunsul si coafatul cainelui pana la verificatul urechilor, a labutelor si unghiutelor.
Pentru ca ne dorim ca toti stapanii de blanosi sa fie cat mai bine informati va prezentam un mic ghid de ingrijire a patrupedului!
Dentitia catelusului
Cainii nu sunt predispusi la carii la fel ca oamenii, in ciuda acestui lucru, pot aparea probleme ca tartrul, placa sau gingivita. In general oamenii se ingrijoreaza atunci cand un caine are dintii galbeni sau o respiratie urat mirositoare. Aceste probleme dentare pot duce la infectii letale si probleme incluzand inima, ficatul si boli ale rinichilor. Pentru a face lucrurile mai usoare este indicat sa incepeti curatatul danturii inca din primele luni ale vietii, cu toate ca si adultii se pot obisnuii cu igiena dentara.
Labutele si unghiutele
Intretinerea unghiilor cainelui este o parte vitala in intreg procesul de ingrijire a unui caine. Taierea unghiilor trebuie efectuata periodic, deoarece in cazul in care acestea cresc prea lungi pot provoca probleme de sanatate, cum ar fi ruperea unghiilor sau chiar a degetelor de la labuta. Cainele trebuie invatat inca de mic cu controlul unghiilor si a labutelor, trebuie verificate periodic de murdarie, iar blana trebuie rasa in zona pernitelor pentru prevenirea sau reducerea factorilor iritanti ca pietricele, pamant sau sare. Cel mai indicat ar fi sa faceti o vizita la groomer pentru a evita incidente precum taierea in exces a unghiilor. Un profesionist va fi intotdeauna varianta cea mai sigura!
Igiena urechilor
Sunt trei lucruri importante pe care trebuie sa le stiti despre urechile cainelui dumneavoastra:
1)Sunt foarte sensibile, asadar au nevoie de intretinere periodica pentru prevenirea infectiilor.
2)Cand vine vorba de curatatul urechilor, cainii nu sunt tocmai incantati, asa ca veti avea de lucru cu ei.
3)Daca nu le curatati corect, ii puteti cauza rani.Va recomandam ajutorul unui profesionist.
Deparazitarea regulata
Deparazitarea cainelui este extrem de importanta, in primul rand pentru sanatatea lui, dar si a celor din jur! Deparazitarea interna efectuata periodic la medicul veterinar va evita infectarea cainelui cu viermi care pot afecta chiar si oamenii. Deparazitarea externa este obligatorie in special in anotimpul cald cand exista in mod frecvent invazie de capuse, pureci sau tantari. Aceste vietati sunt foarte periculoase pentru sanatatea cainelui si pot provoca boli grave chiar letale. Nu in ultimul rand, deparazitarea externa este obligatorie chiar si inainte de aducerea cainelui la un salon de frizerie canina pentru a evita infectarea altor caini cu paraziti externi.
Periatul blanitei
Periatul blanitei in mod regulat face parte din procesul de ingrijire al cainelui. In timpul procesului de periere este foarte important sa verificati blana de paraziti externi, dar si care este gradul de incalcire a acesteia pentru a putea determina cat de des ar trebui periat cainele. Cateii cu blana scurta au nevoie, in general, de periere saptamanala, iar cei cu blana lunga ar putea avea nevoie de atentie zilnica. Zona picioarelor si a cozii sunt si ele foarte importante in procesul de periere si descalcire a blanitei.
Tunsul si spalatul
Frecventa bailor depinde foarte mult de sezon si de activitatile catelusului si se poate efectua de la o data pe saptamana pana la o data la trei saptamani. Samponul folosit va fi unul special pentru catei pentru a evita iritatiile pielii. Este important de stiut faptul ca procesul de clatire este foarte important pentru sanatatea pielii cainelui si pentru a evita eventuale iritatii, asa ca trebuie sa va asigurati ca patrupedul este bine clatit si nu mai sunt urme de sampon pe piele. Tunsul este necesar tuturor raselor cu blana medie spre lunga si cu siguranta va contribui la confortul cainelui dumneavoastra. Pentru a evita incalcirea excesiva a blanitei este recomandat tunsul blanii in mod regulat si verificarea acesteia de catre un specialist. La Alpha Pet recomandam cu tarie toaletarea periodica a cainilor de la tuns, spalat, periat pana la descalcirea blanitei si verificarea unghiutelor.
Alimentatia zilnica
In ceea ce priveste alimentatia zilnica, aceasta trebuie sa se efectueze in functie de rasa cainelui, necesitatile sau problemele pe care le are. Cea mai buna varianta ar fi sa consultati un specialist in nutritie sau medicul veterinar. Este foarte important sa evitati obezitatea, deoarece cu timpul va afecta inima si alte organe. O alimentatie cat mai sanatoasa va prelungi viata cainelui dumneavoastra si va ajuta la evitarea aparitiei unor dureri articulare sau chiar artrita. In combinatie cu o alimentatie sanatoasa bazata mai mult pe proteine, recomandam si activitatea in aer liber.
Joaca si dresajul
Un caine echilibrat este implinit in toate cele trei aspecte ale existentei sale: minte, corp si inima. Cand ei traiesc liberi in natura, isi cauta echilibrul in mod instinctiv, dar atunci cand traiesc in lumea noastra, a oamenilor, noi suntem responsabili de acest lucru! Cainii traiesc intr-o lume instinctuala unde intelectul si emotiile vin pe plan secundar. Atunci cand noi ne raportam la cainii nostrii intr-un mod uman si punem accentul pe intelect si emotii, ii facem sa isi piarda propriile instincte. De aceea trebuie sa asiguram cainiilor nostri exercitiu, disciplina si afectiune, in aceasta ordine. Trebuie sa le exersam instinctul, apoi sa disciplinam intelectul si in cele din urma sa ne aratam afectiunea. Obiectivul nostru ca si stapani de caini nu trebuie sa fie castigul respectului, increderii si iubirii. Trebuie sa devenim noi, ca si stapani, demni de incredere, de respectat si de iubit!