Alergia in cazul cainilor – ce trebuie sa stii

Alergia este cauzata de un sistem inumitar hiperactiv, indiferent daca vorbim despre animalele de companie sau oameni.

Alergia, sau reactia alergica apare atunci cand, in loc sa ne protejeze, sistemul imunitar detecteaza substantele non-nocive (alergenii) din mediul inconjurator drept amenintare. De exemplu, atunci cand cainele s-a jucat intr-un anumit tip de iarba (iarba de secara), iar sistemul lui imunitar vede aceasta iarba ca pe o amenintare, atunci va aparea reactia alergica. Aparent, anumite rase de caini ca Golden Retriever si Ciobanescul German sunt mai sensibile si predispuse la alergie si reactii alergice la nivelul pielii. Bineinteles, predispozitia la alergii este influentata si de locatia geografica.

Cum ne dam seama daca blanosul nostru este alergic? 

Mancarimea sau pruritul este cel mai evident semn al prezentei alergiilor. Cainii reactioneaza fie prin spalarea pielii cu limba, rosul pielii cu dintii sau scarpinatul. Cele mai comune zone care pot fiAlergia cainilor si simptome afectate sunt fata, urechile, picioarele, burtica si axila.

Care sunt cei mai raspanditi factori in declansarea alergiilor la caini?  

De regulaacarienii, mucegaiul, puricii, polenuri provenite de la copaci, ierburi, flori sau buruieni. Nu este exclus ca alergia sa se declanseze din cauza alimentatiei cum ar fi: puiul, carnea de vita, pestele si soia.

Cum tratam alergia? 

Alergia la factori din mediul incojurator (sau atopia) nu se poate vindeca ci poate fi tinuta sub control, iar vizite regulate la medicul veterinar sunt cruciale pentru verificarea oricarei mici schimbari si eventual a tratamentului. Momentan exista cateva variante ale tratamentului pentru alergii:

  • Corticosteroizi: sunt foarte eficienti in tratarea cainilor care sufera de atopie, insa nu este recomandat tratamentul pe termen lung.
  • Antihistaminice: In cele mai multe cazuri medicul veterinar va folosi acest tratament in combinatie cu corticosteroizi, deoarece histamina la randul ei poate declansa mancarime.
  • Ciclosporina: Este eficace in cele mai multe cazuri si are mai putine efecte adverse decat corticosteroizii, dar poate cauza probleme ale stomacului la inceputul tratamentului. Pretul tratamentului este destul de piperat in comparatie cu alte tratamente.
  • Vaccin antialergic: Pot reduce simptomele de la luni pana la ani de zile.
  • Samponul si balsamul trebuie sa faca parte din aceasta terapie impotriva alergiilor.

Atunci cand suspectezi faptul ca prietenul tau patruped poate avea alergie, este bine sa ajungi cat mai curand la medicul veterinar, deoarece scarpinatul poate duce foarte usor la infectii serioase ale pielii.

Daca vizitezi regulat un salon de frizerie canina, groomerul isi poate da seama foarte usor daca blanosul tau are o problema la nivelul pielii si cu siguranta iti va recomanda o vizita la specialistul veterinar.

Related Posts