Cum scurtam viata cainelui fara sa ne dam seama

Viata lunga si sanatoasa a cainelui nostru este foarte importanta si ca parinti de blanosi incercam sa le asiguram tot ce e mai bun.

Viata cainelui si calitatea acesteia depind de mancarea asigurata, dragostea si atentia primita si rutina zilnica. Cu toate astea, exista mai multi factori care contribuie mentinerea unui caine sanatos. Din pacate, stilul nostru de viata foarte agitat ne obliga sa ignoram anumite aspect care ar putea imbunatati si prelungi timpul petrecut alaturi de blanos.

  • Cainele ia in greutate peste limita admisa. 

Majoritatea stapanilor nu realizeaza faptul ca blanosii nu digereaza mancarea asemenea oamenilor. Excesul de hranire cu recompense duce la obezitate, iar din pacate sunt foarte multi stapani care tind sa ignore acest aspect. Solutia? Exercitiile fizice, la fel ca in cazul oamenilor, sunt eficiente si dau rezultate in cel mai scurt timp daca acestea sunt aplicate zilnic. Daca nici aceasta metoda nu da rezultate, vizita la un medic veterinar pentru stabilirea unui regim, este indicata.

  • Neglijarea danturii. 

Problemele la nivelul gingiilor si dintilor sunt destul de des intalnite in cazul cainilor. Daca dantura cainelui este neglijata, dupa varsta de 5 ani, este foarte Viata cainelui si cum este afectata aceastaprobabil ca mancarea acumulata de-a lungul timpului intre dinti si gingie sa cauzeze diferite infectii la rinichi si inima. Solutia evidenta este achizitionarea unei periute de dinti si curatarea dintilor cat mai des posibil. Jucariile pentru ros si oasele pot ajuta la reducerea placii si mentinerea unei danturi sanatoase.

  • Verificarea anuala la medicul veterinar este ignorata. 

Chiar daca blanosul nostru nu este tocmai incantat de vizita la medic, aceasta trebuie facuta anual pentru a preveni diferite afectiuni. Nu trebuie sa asteptam aparitia simptomelor deoarece, in majoritatea cazurilor, poate fi prea tarziu.

  • Lipsa efortului fizic in fiecare zi. 

Chiar daca am dus cainele la o plimbare lunga in parc, asta nu inseamna ca trebuie sa asteptam o saptamana sa repetam aceasta activitate. Gaseste o activitate fizica care poate fi pusa in aplicare zi de zi: plimbari in jurul blocului, jocuri creative cu mingea fie in casa sau afara. Exercitiile fizice nu ajuta doar la mentinerea greutatii corporale, ele stimuleaza mental cainele.

  • Expunerea cainelui la fumul de tigara. 

Cainii nu au capacitatea sa filtreze tot fumul de tigara dintr-o incapere inchisa, iar fumatul la mana a doua poate provoca afectiuni grave, cum ar fi: probleme respiratorii sau riscul de cancer mai ridicat. Evita expunerea directa a cainelui la fumul de tigara si asigura-te ca incaperea este indeajuns de aerisita.

  • Nu prevenim capusele si purecii sau aparitia viermilor la inima. 

Aceste masuri sunt la fel de importante ca vaccinarea anuala. Prezenta acestor „creaturi” provoaca boli care pot fi letale. Din fericire, exista pe piata o multitudine de optiuni pentru prevenire: picaturi, zgarzi sau medicatie orala. Este bine sa te consulti si cu medicul veterinar pentru stabilirea dozarii, in functie de greutatea cainelui.

  • Hranirea cu resturile noastre de mancare. 

In afara de caloriile total inutile oferite de resturile care contin grasimi, ii expunem la pancreatita prin acest obicei prost. Majoritatea mancarurilor pentru oameni contin zaharuri si grasimi in cantitati mult prea mari pentru patrupezii nostri. In schimb, am putea sa le oferim rondele mici de morcovi sau mar, drept recompensa.

  • Socializarea cu alti caini este ignorata complet. 

Cainii care nu socializeaza sunt expusi la anxietate si teama (in unele cazuri chiar si la probleme dermatologice) si nu se pot bucura de viata intr-un mod cat mai sanatos. Dupa vaccinare, puiutul poate fi scos la plimbari in parc, unde poate intalni si alti caini.

  • Evitam castrarea sau sterilizarea. 

Aceste proceduri pot preveni aparitia mai multor tipuri de cancer si totodata pot contribui la imbunatatirea comportamentului in preajma altor caini. Cu fiecare ciclu prin care trece o femela, este mult mai predispusa la aparitia cancerului mamar. Cat despre masculi, ei sunt mult mai expusi la bolile de prostata si cancerul testicular daca nu sunt castrati.

Pe langa toate aceste metode prin care este probabil sa scurtam viata cainelui, vizita periodica la o frizerie canina ne poate scuti de multe probleme la nivelul pielii si a blanitei. Groomerul ne poate avertiza cu privire la astfel de probleme, iar daca este cazul, ne poate recomanda vizita la medic.

Related Posts