Blanita sau par, in cazul cainilor, este caracteristica fizica cea mai evidenta si usor de identificat.
Blanita sau par, fie ca este matasoasa sau pufoasa, scurta sau lunga, aproape fiecare caine detine aceasta trasatura. Nu este nevoie sa fim experti in frizeria canina sau cosmetica canina pentru a ne familiariza cu parul sau blana cainelui. Cu toate astea, de ce unii oameni folosesc termenul „blana”, iar altii folosesc termenul „par”?
Expertii spun ca diferenta se afla in foliculii cainelui. Ceea ce deosebeste blana de par este numarul de fire provenite din acelasi folicul. Oamenii tind sa foloseasca termenul „par” pentru cainii care au foliculi cu un singur fir de par. In schimb, termenul „blana” este folosit pentru animalele cu foliculi care detin mai multe fire de par.
Fazele de crestere si nevoia de grooming
Cainii au mai multe straturi de par care formeaza blanita. Blanita lor este compusa din trei straturi. In contrast, oamenii au doar ultimul strat. Practic au acelasi par, doar numarul de straturi difera. Blanita poate fi extrem de diversificata in cazul cainilor, in functie de rasa. Este inca necunoscut motivul pentru care blana creste diferit, dar sunt trei faze ale cresterii parului care ne pot ajuta sa identificam aspectul si nevoia de grooming. Faza anagena reprezinta cresterea activa a blanitei, in timp ce faza telogena este cea de repaus. Faza catagena reprezinta etapa de mijloc din ciclul cresterii firului de par.
Majoritatea cainilor trec prin aceste etape in mod diferit. De exemplu, cainii din rasa Poodle sunt in cea mai mare parte a vietii lor in faza anagena. Acest aspect poate explica de ce sunt mai putin predispusi la naparlire. De regula, acest tip de blana necesita o ingrijire constanta.
Rase precum Samoyed sau Chow Chow detin o blana care este in cea mai mare parte a timpului in faza telogena. Aceasta caracteristica reprezinta mai degraba lipsa de crestere noua decat naparlirea. In cele din urma vor naparli, iar aceasta etapa ar putea sa dureze luni de zile.
Cu toate ca blana unui caine poate varia in functie de rasa, nu exista nimic care sa ateste calitatea alergena sau hipoalergenica. Avand in vedere faptul ca oamenii pot fi alergici la proteina din saliva cainelui, o blana hipoalergenica ar fi imposibila. Stapanii pot reduce naparlirea si elementele din blana care detin alergeni.
Vizitele regulate la salonul canin, periajul zilnic si baita la intervale mai mici contribuie la intretinerea corespunzatoare a blanii. Nu trebuie sa uitam faptul ca pielea este cel mai mare organ, iar blana reprezinta starea de sanatate a acesteia. Fie ca vorbim de blanita sau par, concluzia este in esenta aceeasi: o dieta sanatoasa si achizitia unor produse de calitate pot face diferenta!