Latratul excesiv- cum il oprim?

Latratul – o problema extrem de des intalnita mai ales in cazul cainilor rasfatati in exces si discutata in acest articol. AlphaPet, salonul de tuns caini si cosmetica canina iti explica cauzele l
atratului in exces si cum poti opri acest obicei prost.

Latratul este foarte normal si face parte din comportamentul de baza al cainelui. Este unul din modurile in care el poate sa comunice, dupa limbajul corpului si energie. Cainii vor folosi latratul drept avertisment pentru a-si proteja “haita” si teritoriul, dar si pentru a-si exprima emotiile (bucuria atunci cand te intorci acasa). Aceste tipuri de latrat nu sunt enervante si de obicei nu dureaza pentru mult timp. De obicei, cainii care latra in exces incearca sa exprime starea de plictiseala si dorinta lor de a fi stimulati sau provocati la un efort fizic.latratul-excesiv-frizerie-canina

Liderul haitei. Latratul in exces arata fara indoiala ca omul are o problema, ca ceva nu este echilibrat in “haita”, deci nevoile cainelui nu sunt duse la bun sfarsit. Latratul este singurul mod prin care cainele poate sa comunice cu tine.  Un astfel de caine are nevoie de activitate fizica, disciplina si atentie din partea stapanului, in aceasta ordine. Afectiunea fata de caine trebuie aratata doar atunci cand acesta este intr-o stare linistita si de supunere, astfel vei reusi sa intaresti comportamentul dorit din partea cainelui.

Controlul emotiilor. Cu siguranta ati vazut macar o persoana cu un caine mic care nu se mai opreste din latrat, iar respectiva persoana il ia in brate pentru a incerca sa il opreasca. Acest tip de abordare este gresit: incurajeaza si aproba un astfel de comportament. Bineinteles ca situatia expusa mai devreme nu este singura in care latratul in exces se activeaza. Majoritatea stapanilor isi intampina cainii cu bucurie si afectiune atunci cand vin acasa, iar cainii lor latra, sar si se invart de fericire. Este greu pentru un iubitor de caini sa inteleaga faptul ca intoarcerea la haita nu trebuie rasplatita cu afectiune. Obisnuind cainele cu un astfel de comportament nu facem decat sa sporim starea lui de excitabilitate atunci cand venim acasa sau starea de plictiseala si frustrare atunci cand suntem plecati. Astfel se incurajeaza latratul excesiv!

Exercitiu si disciplina. Solutia este mult mai simpla decat iti imaginezi! Cu suficient exercitiu fizic prin plimbari lungi in combinatie cu disciplina prin invatarea unor noi lucruri si comenzi de indeplinit. Cel mai important este sa nu recompensezi comportamentul nedorit, mai ales atunci cand vorbim de latrat in exces si agitatie rasplatite cu afectiune. Nu iti face griji, cainele tau nu va fi suparat pe tine daca nu ii acorzi atentie non stop – el vrea sa iti castige afectiunea si iubirea, cele mai mari si importante recomense pentru prietenul tau canin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *