Ingrijirea cainelui in timpul pandemiei Coronavirus

Ingrijirea cainelui este deja o rutina pentru toti stapanii, dar sunt anumite aspecte de care trebuie sa tinem cont in aceste vremuri dificile.

Ingrijirea cainelui nu ar trebui sa fie afectata de acest virus pandemic, in schimb, stapanii sunt obligati sa ii protejeze atat pentru binele lor, cat si pentru binele patrupedului. Avand in vedere faptul ca majoritatea saloanelor de frizerie si cosmetica canina s-au inchis deja, blanosii vor fi ingrijiti si cosmetizati acasa o perioada de timp. Pare greu de realizat, dar trebuie sa ne adaptam situatiei si sa continuam sa le facem baita regulata, sa ii periem, sa le mentinem igiena generala.

Din fericire, medicii veterinar din intreaga lume au venit cu o veste imbucuratoare pentru stapani. Pisicile si cainii nu par sa fie purtatori de acest virus mortal. Ei recomanda interactiunea cu cainele la fel ca pana acum. Pe de alta parte, este bine sa se evite contactul patrupedului cu alti oameni. Asociatia americana de medicina veterinara recomanda ingrijirea cainelui, sau a oricarui animal de casa asa cum ati face-o in mod normal. Bineinteles, aceasta recomandare este valabila doar daca stapanul nu este infectat cu COVID-19. WHO (World Health Organisation) mentioneaza ca nu exista nicio dovada in legatura cu infectarea animalelor de casa. Cu toate astea, primul caine infectat in Hong Kong a murit pe 16 martie 2020.

Ce se stie pana acum despre COVID-19 si caini/pisici

Societatea de medicina veterinara din New York insista ca nu exista niciun pericol in momentul de fata ca un caine sau o pisica sa imprastie virusul. Mare atentie insa la expunerea blanosului! Daca esti infectat cu acest virus, trateaza-ti animalul de companie ca si cum ai trata o alta persoana de langa tine. Ar trebui sa porti o masca si sa te speli bine pe maini inainte de a interactiona in orice fel cu cainele sau pisica. Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor recomanda utilizarea produselor dezinfectante care contin cel putin 60% alcool. Cu toate astea exista o alternativa mai buna: spalatul pe maini cel putin 20 de de secunde cu sapun ne fereste mult mai bine decat igienizatoarele de maini.

Ingrijirea cainelui pe timp de CoronavirusPrimul caine „infectat” in Hong Kong

La sfarsitul lunii februarie. a fost depistat primul caine infectat cu COVID-19. Acesta a fost testat „pozitiv slab” pentru un „nivel scazut de virus”. Cainele nu a avut niciun simptom si a fost pus in carantina timp de 2 saptamani. A fost testat din nou, rezultatul fiind negativ inainte ca acesta sa moara dupa cateva zile. Rezultatele nu sunt deloc surprinzatoare pentru medici, deoarece este binecunoscut faptul ca patrupezii nu sunt gazda ideala pentru acest tip de virus. Oficialii din Hong Kong sustin ca animalul nu a fost purtator de virus, iar testul pozitiv ar fi fost cauzat de expunerea acestuia intr-un mediu extrem de contaminat.

Se insista in continuare pe ideea ca virusul nu poate fi transmis de la animal la om! 

In ciuda acestor dovezi mentionate mai sus, animalele sunt considerate un mijloc de transmitere precum suprafetele care au fost atinse de un om infectat. Orice poate fi considerat un mijloc de transmitere: de la clanta usii pana la materiile fecale sau stropii rezultati in urma unui stranut. Pentru preventie, toti medicii recomanda spalatul pe maini inainte de a atinge orice obiect sau animal din casa. Organizatiile pentru ajutorarea animalelor din intreaga lume recomanda achizitia accesoriilor, mancarii sau tratamentelor pentru animale (acolo unde este cazul), pentru o perioada de macar 2 saptamani – o luna.

Sursa: nypost.com 

Related Posts